Kamień winny - Cream of Tartar Dr Oetker

24,90 zł
Brutto

Kamień winny - Cream of Tartar Dr Oetker

Ilość

Kamień winny - Cream of Tartar Dr Oetker

Waga 120g netto

Cream of tartar / kamień winny / winian potasu jest bardzo pomocnym w kuchni artykułem. Utrwala i nadaje objętości ubitym białkom jaj. Jest regulatorem kwasowości niektórych producentów proszków do pieczenia. Może być również używany do uzyskania kremowej konsystencji w słodkich deserach np. do lukru, ponieważ zapobiega tworzeniu się kryształów, a także do nadania objętości i puszystości wypiekom. Znakomicie ułatwia wypiek ciast bezowych i sufletów.

W przeciwieństwie do chemicznie uzyskiwanego proszku do pieczenia Cream of Tartar jest środkiem naturalnym, który jest produktem ubocznym procesu fermentacji winogron przy produkcji wina. Dlatego polecany jest przy robieniu ciast i ciasteczek dla dzieci.

Producent:

Dr. Oetker (UK) Ltd.,
4600 Park Approach,
Thorpe Park,
Leeds,
LS15 8GB,